Selecteer een pagina

  Individuele begeleiding

Lichaamsrelaxmoment
voor volwassenen

Lichaamsrelaxmoment
voor kinderen

 

Lichaamsgerichte
coaching of therapie

Geboorte-in-kaart-consult

Persoonlijke opstelling

5V-traject

Thema consult,
vraag, antwoord en advies

Samen op pad?!

Inhuur ervaringsdeskundig 

Agenda

Lichaamsrelaxmoment voor volwassenen

 

Je wijze lichaam als uitgangspunt voor ontspanning. Wat heeft het jou te vertellen? Een fijn moment voor jezelf om gemasseerd te worden, ontspanningstechnieken te ervaren of gewoon te volgen wat er nu eigenlijk in je lichaam aanwezig is. Een moment om verbinding met jezelf te voelen en te versterken.

Dit lichaamsrelaxmoment kan een weldaad zijn voor je lichaam en geest.

​Gun jezelf een aanraking, massage. Gun jezelf de gelegenheid om te ontspannen en bij te komen. Mijn aanwezigheid en bewegingen, oefeningen en aanrakingen brengt jou in contact met wat je wel en niet voelt in je lichaam; waar het stroomt of niet stroomt. Sommige delen ervaar je meteen als vertrouwd, of fijn en aanwezig. Andere delen voelen misschien nog wat onbekend, pijnlijk, of je voelt zelfs helemaal niets. Tijdens dit moment kun je je bewust worden van wat er nou daadwerkelijk speelt. Wat vertellen de pijnlijke schouderbladen, de stijve nek, de zeurende knie jou?

Dit lichaamsrelaxmoment is een ontspannings- en helingsmoment waardoor de afgescheidenheid en wantrouwen die vaak ontstaat door stress (overleven), opgeheven wordt. Je voelt je fitter en fijner in je lichaam.

Het inzicht en resultaat ontstaat in het moment. Ze is elke keer weer anders, omdat jij steeds weer anders bent.

 

Lichaamsrelaxmoment voor kinderen

 

Een individueel moment om te ontspannen en op te laden voor kinderen van 5- 14 jaar. Waar is het moment voor even niets te doen, te rusten, stilte te zoeken buiten en in jezelf. Je te laten masseren of aanraken. Of te ontdekken wie jij bent of wat het leven nog meer inhoud? Een moment om helemaal te (leren) ontspannen of voor jezelf te zorgen als iets niet lekker gaat of in je lichaam pijnlijk voelt. Gewoon omdat je het fijn vindt of dat je je leventje nog blijer en leuker wilt maken. 

Op school heb je het druk, buiten school is er veel te doen, volle agenda. Je moet voldoen aan veel eisen en er zijn veel prikkels. En dan ook nog alles in een hoog tempo. Hoe ervaar jij je zelf? Waar wil jij een grens trekken en hoe doe je dat? Wat gebeurt er eigenlijk en hoe doe je er iets aan?

Je mag experimenteren met massages ontvangen, ontspanningstechnieken toepassen, yoga- en ademhalingsoefeningen en tips. Je kan muziek uitzoeken voor thuis of ontspanningsverhalen en affirmaties maken en filosoferen. Alles is goed.

Met het relaxmoment-voor-kids van 30 of 60 minuten wil ik op de diverse behoeftes van kinderen inspelen.

 

Voor je ouders / verzorgers:

 

 

Je kind kan zelf aangeven waar ze over wil spreken; thema’s of probleempjes in het hoofd, hart of lichaam. Dat kan van alles zijn. Iets dat voor hun gevoel vanzelf gebeurt in het lichaam (nachtmerries, pijntjes, in bed plassen) of ontstaat met andere kinderen (pesten, leuk spelen). Waar het graag hulp in wil krijgen (bijvoorbeeld bij druk gedrag, angsten, driftbuien, nare gevoelens, buikpijn, vol hoofd, niet goed kunnen slapen), iets met je geheugen en concentratie, of zaken waar ze over willen filosoferen (Is er meer dan het heelal e.d.) en ook stress voor toetsen.

Groter worden en ontwikkelen is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Niet als je misschien dingen niet zo goed kan als anderen. Of veel naar de dokter moet of veel pijn heb. Nog lastiger is het als je heel gevoelig bent en aanvoelt dat andere mensen verdrietig zijn, of bang. Soms zit je vast in een situatie waar je niets aan kunt doen: je ouders gaan scheiden, mensen in een ziekenhuis gaan goed bedoeld over je grens heen of je maakt vervelende dingen mee in je leven.

Je kind kan ook gewoon komen omdat het allemaal even genoeg is en het fijn vindt om te ontspannen, los te laten en op te laden.

Kinderyoga trucjes en tips kunnen zo per kind herhaald en geoefend worden of preciezer afgestemd worden. Dit heeft een laagdrempelige vorm en vindt plaats in vertrouwde omgeving. Je kind mag experimenteren met massages ontvangen, ontspanningstechnieken toepassen, yogaoefeningen, ademhalingsoefeningen en tips. Het kan muziek uitzoeken voor thuis of ontspanningsverhalen en affirmaties/filosofietje, alles is goed. Ze mogen het in een veilige setting aangeven.

In een eventueel oudergesprek kun je tips en informatie krijgen die te maken hebben met het opvoeden van een onrustig kind. Door zelf te ontwikkelen in kennis en ervaring kun je je kind helpen om anders tegen de dingen aan te kijken.

Lichaamsgerichte coaching of therapie

 

Individuele lichaamsgerichte coaching is voor iedereen (kinderen tot senioren) die behoefte heeft aan een meer persoonlijke benadering en gericht wil werken aan specifieke doelenstellingen of thema’s. Passende ondersteuning scheelt een hoop gepieker, tijd, energie en dus geld en zorgt ervoor dat je je doel makkelijker en sneller zult bereiken. Naast het betekenisvolle gesprek wordt o.a. gewerkt met ervaringsgerichte en fysieke/interactieve oefeningen, trauma gerichte technieken, ontspanningsgerichte (yoga-) en mindfulness technieken.

De lichaamsgerichte aanpak is fijn om je persoonlijk te ontwikkelen of je te ondersteunen tijdens:

 • Echtscheidingstrajecten
 • Revalidatietrajecten
 • Re-integratie trajecten
 • Rouw- en verliesverwerking
 • Mantelzorg en palliatieve zorg
 • In situaties waar stress ontstaat door verschillen tussen het ideale plaatje en hoe het in werkelijkheid is.
 • Waar draaglast groter is dan draagkracht.

Levenscoaching, lichaamswerk en yoga kan therapeutisch werken.

Als je dieper en specifieker wilt focussen op lichamelijke klachten of beperkingen dan kunnen individueel afgestemde oefeningen je helpen om de situatie te verzachten en zelfs te verbeteren. Individuele begeleiding en coaching kan ook de angst voor je eigen onvermogen of lichaam verkleinen zodat de drempel naar het deelnemen aan yoga in en groep, (team)sport of dagelijkse activiteiten makkelijker genomen kan worden.

Als je al thuis bent in de yogahoudingen en je wilt meer wilt weten van de diverse lagen van waaruit je de yogahoudingen kunt doen of hoe je de beoefening kunt verdiepen, dan kan individuele begeleiding je helpen meer accenten te leggen in de yogabeoefening. Bijvoorbeeld hoe de ademhaling een grotere rol kan spelen om de houdingen meer tot zijn recht te kunnen laten komen, hoe aanspannen van bepaalde lichaamsgebieden (bandha’s) doorwerken, hoe je nog specifieker kunt werken vanuit vanuit interne uitlijning of globale lichaamsgewaarwording en je dragende midden.

Vanuit al deze beweegredenen kan ik in een één op één situatie kennis en aandacht specifiek afstemmen op jouw wensen.

Na een telefonische kennismaking stuur ik je een intakeformulier waarin we nagaan welke wensen en doelstellingen je hebt. En welke hulpvraag of -vragen aan de orde zijn. In een eerste consult kijken we naar de informatie uit het intakeformulier en stellen we een beginpunt/meting vast. Na het eerste consult doe ik een voorstel voor een behandelplan. Dat behandelplan nemen we telefonisch of in een consult door. Ik verwacht van je dat je ook zelf (een aantal keren per week) thuis zult oefenen. Na een aantal weken volgt er een vervolgconsult.

Geboorte-in-kaart-consult

 

Wil jij blijvend anders naar gedrag en lichaamsreacties van jezelf en je kind kijken? Denk je wel eens terug aan hoe jij of je kind geboren bent? Hoe was de zwangerschap in de buik van je moeder voor jou? De omstandigheden en ervaringen rondom je geboorte hebben een grote invloed op de rest van je leven. Deze vormen de basis voor je gevoel van veiligheid, eigenwaarde en verbondenheid. Ook vormt het je vermogen om gezonde relaties aan te gaan vanuit liefde, inlevingsvermogen en vertrouwen. Al deze ervaringen zitten opgeslagen in je lichaam.

Door te werken met de methode van Geboorte-In-Kaart kun je compleet anders leren kijken naar gedrag en stress. Je herkent meer hoe jouw geboorteproces en zogenaamde vroege levens stress impact heeft op de manier hoe jij (en je kind) in het leven staat. Hoe jullie nu met spanningen omgaan. De visie en de kaarten set geven direct inzicht waardoor je jou probleem ziet en (patronen) gaat begrijpen.  Er over te praten is al helend! Jouw gedrag, interactie met jezelf en de ander komt ergens vandaan en is dus heel logisch! Vaak veel meer dan je denkt!

Vanuit mijn eigen ervaring, mijn kennis vanuit pre-, peri en postnataal wetenschappelijk onderzoek en casuïstiek, help ik je om je te begeleiden naar de situatie, het gedrag of het verlangen die jij graag wilt. Het is echt life changing! Door mijn eigen geboorte in kaart te brengen ben ik zoveel meer over mezelf te weten gekomen en begrijp ik meer waarom ik doe wat ik doe en waarom ik bepaalde dingen steeds weer lastig vind. 

In een eventuele vervolgsessie is het mogelijk te kijken naar het oude besluit wat je toen nam om een gebeurtenis of situatie aan te gaan, te overleven of je te dienen bij je geboorte. Je hebt het gedrag, lichaamsreactie niet meer niet meer nodig. Het beseffen hiervan zorgt voor acceptatie en verandering. Je kan bewust kiezen. Wanneer je dieper dit veld van informatie wilt herkennen en herschrijven kan ik je individueel en in je eigen tempo begeleiden om bijbehorende of overgedragen emoties, gevoelens en patronen dieper te (door-)voelen, te laten oplossen en in het dagelijkse leven te veranderen.

Een Geboorte-in-Kaart sessie duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Na afloop krijg je een verslag thuis gestuurd.

Vervolgsessies duren 1 uur.

Persoonlijke opstelling

 

Ieder mens hoort vanaf zijn geboorte bij een familie en heeft daar diepe binding mee. Je ouders vormen je poort tot het aardse bestaan. Via hen heb je het leven en je lichaam gekregen. De bloedverwantschap met hen is een sterke binding die je hele leven zal blijven. Ook met je broers en zussen blijf je altijd verbonden. Via de band met je ouders ben je ook verbonden met het grotere systeem waar zij deel van zijn. Je blijft altijd lid van je familiesysteem, zelfs wanneer je emigreert of geen contact meer hebt met je familie.

Door je ouders en je familie leer je je plek in je leven in te nemen. Van hen leer je je normen en waarden en wat “goed” of “fout” is. Als het goed is, krijg je van hen liefde mee, zorg en aandacht. Maar ook allerlei invloeden die je niet fijn vindt, waar je last van hebt gekregen of nu nog last van hebt.

In opstellingenwerk spreken we van dynamieken die tot verstrikkingen leiden door belangrijke gebeurtenissen in een familiesysteem. Dit werkt door op het individuele gevoelsleven en uit zich in het gedrag in het dagelijkse leven. Symptomen kunnen zijn: algemeen onvrij voelen, onbewuste angsten meedragen, gevoel te hebben er nooit helemaal bij te horen, relatieproblemen te hebben, zich krachteloos te voelen.

Op bewust niveau weten we vaak niet waar het vandaan komt. Met een opstelling zijn deze verstrikkingen aan het licht te brengen. Als we een of andere eigenschap niet kunnen verklaren door erfelijkheid, moeten we misschien wel een paar generaties terug gaan om antwoorden te vinden. Trauma verandert de fysiologie van een lichaam. De onuitwisbare blauwdruk van je moeder is hormonaal, biologisch en energetisch. Maar alles kan veranderen, je gedrag, fysiologie en anatomie.

5V-traject :

 

Hoe ik jou ga helpen in 5 stappen.

 • Verkennen, informatie en andere modellen, gedachtes. De realiteit van dit moment onder ogen zien door informatie en ervaring.
 • Voelen en andere gevoelens
 • Verbinden en ervaren van emoties. Leren door beleving en verbinding herstellen
 • Verwerken, bewonen en gronden van je lichaamsbewustzijn en energie. Het doorvoelen van ervaringen en gebeurtenissen of chronische patronen en deze integreren.
 • Benutten van inzichten door andere gedrag. Compassie voor jezelf, nieuwe vaardigheden, nieuwe doelen en nieuwe waarnemingen. Want wanneer je jezelf begrijpt, is iedere verandering mogelijk.

In een traject van 5 sessies ga ik met jou een doorbraak creëren in je leven. Klachten en symptomen, pijn en stress, gedragingen ontstaan als er op een of meer niveaus energie niet kan stromen in je binnenwereld en buitenwereld. Balans is dan in je lichaam en daarbuiten verstoord.

Het helpt vaak om hierin begeleid te worden door een ander. Hierdoor kun je sneller ontspannen en zakken in je lijf, het helpt jezelf niet in de weg te zitten met je hoofd. En zo met je aandacht in het lichaam en bij de sensaties te blijven. Dit maakt het makkelijker de antwoorden en inzichten te ontvangen.

Ik leer jou hoe jij in jezelf kan keren en hoe je kan voelen. Ik laat je voelen wat geraakt wordt en gevoeld mag worden. We verbinden de ervaringen en integreren deze in jou, zodat ze verwerkt kunnen worden. Vervolgens onderzoeken we samen en geven er eventueel woorden of een creatieve vorm aan. Jij krijgt daardoor keuzes en kunt verandering op gang brengen.

Thema consult, vraag, antwoord en advies

 

Stel je vraag! Er wordt naar jouw verhaal geluisterd en ingezoomd op de belangrijke thema’ s, vragen of momenten in je leven;

Thema-consult: Q & A, advies en tips.

Samen op pad?!

 

Ik wandel met jou door de natuur en door je leven en bied zo ruimte en rust aan om antwoorden te vinden in jezelf. Om te ontdekken dat alles in jou aanwezig is. We staan stil bij wat je bezig houdt op dit moment. 

Met meditatie, rust, ruimte en natuur en het doen van oefeningen krijg je voldoende ingrediënten om je weer vitaal, blij en geschoond te voelen.  Neem contact met mij op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden in het weekend of door de week.  Met optie tot overnachten in een camper op een plek waar jij je thuis voelt. Inhoud en prijs op aanvraag.

Inhuur ervaringsdeskundig (ambulant) begeleider van een couveusekind (in alle leeftijdsfases)

Mijn hart gaat uit naar kinderen en volwassenen die prematuur, dysmatuur of ziek geboren zijn en in een couveuse hebben moeten liggen. Hun ervaringen schreeuwen om gehoord te worden. Het is frustrerend wat zij allemaal hebben meegemaakt.  Veel thema’s rond vroeggeboorte en couveuses, hechting en moeder-vader-kind driehoek waren bovendien jarenlang onbekend, onbegrepen, onbespreekbaar en onzichtbaar. Couveusekinderen voelen zichzelf vaak anders of doen anders, hebben een anders werkend lichaam, ze worden niet altijd begrepen of begrijpen vaak zichzelf niet. Het is mijn passie om deze kinderen te begeleiden of te ondersteunen.

Ieder couveusekind is uniek. Er zijn grote verschillen in de aard en de ernst van (verstandelijke) beperkingen. Er zijn veel verschillen in de bijkomende problemen zoals stempels, ziektes, communicatiemoeilijkheden en gedragsproblemen.

Behandelingen en zoektocht naar hulp kunnen eindeloos worden. Ik help ouders van een couveusekind of jou als inmiddels adolescente of volwassen geworden couveusekind met een bredere bewustwording, begrip en reflectie op alles wat te maken heeft met een couveusekind. Ik heb inmiddels veel ervaring met het herkennen en verwerken van zwangerschaps- en couveuse imprints en lichaamsreacties. En ik mag nog veel leren op dit gebied.

Je kunt je start in deze wereld niet veranderen maar wel aannemen hoe feitelijk iets is ontstaan en hoe het voor jou was. Ik begeleid jou (als) couveusekind in het erkennen en herkennen van wat er is. Met het er bij halen van jouw geboorteverhaal, jouw ervaringen, de mogelijke oorzaken, krijg je een keuze hoe er mee om te gaan.

Vaak is er namelijk tot in het heden nog geen geruststelling op deze thema’s gekomen en hebben druk en stress haar belastende en verlammende invloed nog niet opgegeven. We worden normaliter niet met angst, frustratie, woede en verdriet geboren. We krijgen met deze emoties te maken door vroege uitdagingen. Dat kan komen doordat je moeder veel stress ervaren heeft in de zwangerschap van jou. Bovendien is een bevalling lichamelijk en emotioneel een heftige ervaring voor moeder en kind. Een baby is daarnaast beperkt in zijn reactie op onverwachte en overweldigende situaties en kan zo in de problemen komen. Geboortepatronen en reacties op stressoren worden tijdens deze periodes gevormd.

Het lichaamsgeheugen slaat dit als herinneringen op die het gedrag van jou later kunnen beïnvloeden als zo’n herinnering getriggerd wordt. Dit zijn fijne herinneringen maar soms ook herinneringen aan een moeilijke of te snelle geboorte en een couveusetijd. Of aan gebeurtenissen in je jonge leven of zelfs daarvoor.

Mogelijk zijn er periodes in je leven dat je er niet meer mee kan omgaan en er wel gek van lijkt te worden. Misschien is de pijn, stress, ziekte of angst (te) groot en wordt je functioneren en welzijn te veel beheerst om het in het dagelijkse leven (even) alleen te kunnen.

Dan kan ik je geruststellen. Ik kan je uitleggen hoe dat komt of wat er precies gebeurt. Samen kunnen we werken aan ontspanning en ontwikkeling. Zodat je niet meer hoeft te blijven overtuigen dat het goed met je gaat, terwijl dat niet zo is of niet zo voor je voelt.

En ik kan je ook leren dat je jezelf kan leren geruststellen. En dat je op de momenten dat het “weer” gebeurd hoe je goed voor jezelf kan zorgen. Dat je trots leert zijn op je lichaam en helemaal van jezelf kan houden in wie jij ten volle bent.

Het is ook fijn om al voor dat jij als couveusekind graag zelf weer kinderen wilt, als man of vrouw, dat je bij een kinderwens je al bepaalde informatie vooraf weet en je zo op het ouderschap kunt voorbereiden.

Ik zet daarom graag mijn kennis en brede ervaring in als (lichaamsgerichte) coach, adviseur en begeleider op elke plek waar het gaat om complexe zorg en opvoeding van kinderen en volwassenen met vroege levensstress.

Zie ook mijn website www.ex-couveusekinderen.nl